Jesienna dynia
Liczba osób: 4
Budżet: średnie
Czas przygotowania: 75 min.
Poziom: średnie
Składniki
- 4 małe dynie Hokkaido
- oliwa z oliwek
- 1 filet z indyka
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
- 1/2 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 400 g ryżu jaśminowego
- 2 marchewki
- 3 cebule dymki
- 70 ml wytrawnego białego wina
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 2 jajka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
To już czas na jesienne smaki i pyszną dynię! Mamy dla Was przepis na faszerowaną ryżem i indykiem dynię w przyprawie curry, z kimnem rzymskim i papryką!
Sposób przygotowania:
Odkroić wierzch dyni i wydrążyć pestki. Miąższ wewnątrz dyni skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem. Filet pokroić w drobną kostkę, przyprawić papryką słodką, ostrą, curry, kminem, solą i pieprzem oraz podsmażyć na oliwie. Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Czosnek, imbir obrać i posiekać, podobnie jak natkę pietruszki. Jajka wymieszać i dodać szczyptę soli. Drobno posiekane warzywa połączyć z mięsem, dolać wino, jajka i wymieszać. Dołożyć ryż. Farsz doprawić solą, pieprzem i napełniać nim dynie. Przykryć je odciętymi wierzchami i włożyć do brytfanny. Podlać szklanką wodą i piec przez 45 minut w 180 stopniach C.