Jesienna dynia

Liczba osób: 4


Budżet: średnie


Czas przygotowania: 75 min.


Poziom: średnie


To już czas na jesienne smaki i pyszną dynię! Mamy dla Was przepis na faszerowaną ryżem i indykiem dynię w przyprawie curry, z kimnem rzymskim i papryką!

Sposób przygotowania:

Odkroić wierzch dyni i wydrążyć pestki. Miąższ wewnątrz dyni skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem. Filet pokroić w drobną kostkę, przyprawić papryką słodką, ostrą, curry, kminem, solą i pieprzem oraz podsmażyć na oliwie. Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Czosnek, imbir obrać i posiekać, podobnie jak natkę pietruszki. Jajka wymieszać i dodać szczyptę soli. Drobno posiekane warzywa połączyć z mięsem, dolać wino, jajka i wymieszać. Dołożyć ryż. Farsz doprawić solą, pieprzem i napełniać nim dynie. Przykryć je odciętymi wierzchami i włożyć do brytfanny. Podlać szklanką wodą i piec przez 45 minut w 180 stopniach C.