Tagliatelle z polędwiczkami
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 350 g makaronu tagliatelle
- 300 g grzybów leśnych (mrożonych)
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 cebuli
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 300 ml śmietanki 30%
- natka pietruszki
- 100 g tartego parmezanu
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
Kremowe, rozpływające się w ustach Tagliatelle z polędwiczkami, grzybami leśnymi i śmietanowym sosem!
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Polędwiczki pokroić na kawałki, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć polędwiczki z każdej strony i odłożyć na talerz. Grzyby i cebulę pokroić, podsmażyć na łyżce masła z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawić solą, pieprzem. Dolać 2 szklanki wody i dusić do momentu aż woda odparuje. Następnie dodać śmietanę i ciągle mieszając, dodać polędwiczki. Doprawić szczyptą ostrej papryki. Gotowe wyłożyć na talerz, posypać tartym parmezanem i natką pietruszki.