Quesadilla z kurczakiem
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom: średni
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 4 duże tortille
- 1 cebula
- 1 papryka
- 200 g kukurydzy
- 300 g sera mozzarella (twardego)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki masła
- Salsa pomidorowa:
- 2 pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- sok z 1/2 limonki
- szczypiorek
Meksykańskie smaki – czyli pyszna quesadilla z kurczakiem i salsą pomidorową!
Sposób przygotowania:
Kurczaka drobno pokroić, natrzeć łyżką oliwy, czosnkiem i przyprawami. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Kurczaka obsmażać przez 5 minut. Na dużej patelni wyłożyć łyżeczkę masła, położyć tortillę i połowę składników – kurczaka, kukurydzę, warzywa i starty ser. Przykryć drugim plackiem i podsmażać przez 2 minuty. Quesadillę przełożyć na drugą stronę (na wierzch położyć płaski talerz, docisnąć i obrócić). Powtórzyć z resztą tortilli i składników. Salsa: składniki drobno posiekać, przyprawić solą, pieprzem, polać sokiem z limonki i wymieszać. Podgrzane guesadille kroić na kawałki jak pizzę i podawać z salsą.