Podpłomyki z indykiem
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- Podpłomyki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml wody
- szczypta soli
- Grillowany indyk:
- 1 pierś z indyka
- oliwa z oliwek
- 1 duży jogurt grecki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki curry
- sól, pieprz
- Pesto z rukoli:
- 50 g rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki pestek dyni
- sól, pieprz
- Do podania:
- 100 g startego sera mozzarella
- oregano
GRILLOVE lato! Czas na grillowanie ze smakiem – tym razem mamy dla Was przepis na pyszne tradycyjne podpłomyki z grillowanym indykiem w curry. A do zestawu polecamy świeże pesto z rukoli – mniam!
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na mniejsze części, natrzeć przyprawami, skropić oliwą, dodać posiekany czosnek i jogurt grecki. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Pesto: rukolę zmiksować z czosnkiem, pestkami dyni i oliwą oraz przyprawić. Podpłomyki: składniki wymieszać, wyrobić ciasto, podzielić na mniejsze części i rozwałkować na cienkie placki. Ciasto smażyć na grillu aż się zarumieni. Obrócić placek i posmarować pesto, posypać serem i oregano. Placek także można złożyć na pół jak sandwich. Upieczony placek przełożyć na talerz. W tym samym czasie mięso przełożyć na aluminiowe tacki i piec na grillu przez około 15 minut. Gotowego indyka podawać z podpłomykami z pesto.