Kurczak z gnocchi
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli
- 200 g tartego sera mozzarella
- 600 g ugotowanych gnocchi lub kopytek
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczna suszonej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Pyszne, włoskie danie – gnocchi zapiekane z kurczakiem i pomidorami!
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i smażyć na 2 łyżkach oliwy przez 6-8 minut. Doprawić solą i pieprzem. Gnocchi ugotować według przepisu na opakowaniu. Na reszcie oliwy zeszklić pokrojoną cebulę, dodać passatę pomidorową, starty czosnek oraz oregano i bazylię. Chwilę podsmażać, przykryć i gotować przez 5 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć gnocchi, posypać je połową sera mozzarella, ułożyć kurczaka i polać go przygotowanym sosem. Zapiekankę posypać resztą sera i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15 minut. Gotową dekorować listkami bazylii.