Kotleciki ze szpinakiem
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 50 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 250 g mrożonego szpinaku w liściach
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
- 150 g sera żółtego
- 1 jajko
- 4 łyżki kaszy manny
Lekkie kotleciki ze szpinakiem – idealne na szybki i smaczny obiad!
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w drobną kostkę lub zmielić. Szpinak wcześniej rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody. Tak przygotowany szpinak drobno posiekać. Mięso wymieszać ze szpinakiem, startym ząbkiem czosnku, drobno pokrojoną cebulą, przyprawami i pokrojonym w kostkę serem. Wbić żółtko, dodać kaszę manną i wymieszać. Z masy formować małe kotleciki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki piec przez około 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni C.
Gotowe kotleciki można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, dipem czosnkowym i sałatką ze świeżych warzywa oraz szpinaku.