Tortilla meksykańska z rukolą
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 45 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- sól, pieprz
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 papryczka chili
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 pomidory
- 4 tortille kukurydziane
- 300 g startej mozzarelli
- 50 g rukoli
- 2 limonki
Ktoś ma ochotę na meksykańskie smaki? Mamy dla Was super przepis na tortillę meksykańską z samymi pysznościami!
Sposób przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać mięso z przyprawami: oregano, wędzoną paprykę, solą i pieprzem. Chwilkę podsmażyć, dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę. Dołożyć pokrojoną papryczkę chili i gałązki rozmarynu. Całość zalać pomidorami z puszki. Wymieszać i dusić przez około 30 minut. W razie potrzeby doprawić.
Pomidory pokroić w kostkę. Placki tortilli podsmażyć na patelni, posypać serem mozzarella i układać rukolę, następnie farsz ze świeżymi pomidorami. Gotowe tortille złożyć na pół i podawać z ćwiartkami limonki.