Pałki kurczaka w płatkach kukurydzianych

Liczba osób: 4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: łatwe


Chrupiące podudzia z kurczaka w pysznej panierce z płatków kukurydzianych – sprawdzony pomysł na obiad!

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem i oprószyć solą, pieprzem ziołowym i papryką. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie w misce ze szczyptą soli roztrzepać jajka. Rozkruszyć płatki kukurydziane. Pałki kurczaka dokładnie obtoczyć w jajkach, następnie w płatkach kukurydzianych. Gotowe mięso krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 170 stopni C przez 35-40 minut (do zarumienienia).

 

Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pałki z kurczaka podawać z przygotowany sosem oraz frytkami. Smacznego!