Frittata z cukinią, serem i pieczarkami
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 45 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 150 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 kule sera mozzarella
- 4 jajka
- ½ łyżeczki kolendry
- sól, pieprz
- pietruszka
Idealna na śniadanie w stylu włoskim – pyszna frittata z cukinią i pieczarkami. Mniam!
Sposób przygotowania:
Cukinię i pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Można zostawić kilka plastrów cukinii. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, następnie dodać pokrojone pieczarki oraz cukinię. Całość dusić przez kilka minut, przyprawić solą i wymieszać. Jajka rozbić i wymieszać ze startym serem mozzarella oraz kolendrą. Warzywa odcedzić z wody i wymieszać je z masą jajeczną. Formę* wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę jajeczną z warzywami. Wierzch udekorować plasterkami cukinii i posiekaną natką pietruszki. Frittatę piec przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Upieczona frittata powinna mieć zarumieniony wierzch. Łatwiej jest kroić lekko ostudzoną frittatę.
*Do przygotowania frittaty najlepiej użyć patelni bez plastikowych elementów, taką, którą w całości można włożyć do piekarnika.