Frittata z cukinią, serem i pieczarkami

Liczba osób: 4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 45 min.


Poziom: łatwe


Idealna na śniadanie w stylu włoskim – pyszna frittata z cukinią i pieczarkami. Mniam!

Sposób przygotowania:

Cukinię i pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Można zostawić kilka plastrów cukinii. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, następnie dodać pokrojone pieczarki oraz cukinię. Całość dusić przez kilka minut, przyprawić solą i wymieszać. Jajka rozbić i wymieszać ze startym serem mozzarella oraz kolendrą. Warzywa odcedzić z wody i wymieszać je z masą jajeczną. Formę* wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę jajeczną z warzywami. Wierzch udekorować plasterkami cukinii i posiekaną natką pietruszki. Frittatę piec przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Upieczona frittata powinna mieć zarumieniony wierzch. Łatwiej jest kroić lekko ostudzoną frittatę.

 

*Do przygotowania frittaty najlepiej użyć patelni bez plastikowych elementów, taką, którą w całości można włożyć do piekarnika.