Roladki z zielonym pesto
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 80 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 duży filet z indyka
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- Zielone pesto:
- 250 g świeżej bazylii
- 1 pęczek natki pietruszki
- 60 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 70 ml oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 50 g sera parmezan
- sól, pieprz
- Do podania:
- sałatka z warzywami
- ryż
Smaczne i oryginalne roladki z zielonym, aromatycznym pesto z bazylii oraz suszoną żurawiną – pycha!
Sposób przygotowania:
Filet z indyka rozciąć na duży płat, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. W malakserze zmiksować orzeszki, czosnek, bazylię, natkę pietruszki, parmezan z oliwą i sokiem z limonki. Pesto doprawić solą i pieprzem. Żurawinę drobno posiekać. Pesto rozsmarować na płacie mięsa i posypać żurawiną. Filet zawinąć w roladę. Wierzch posmarować masłem, włożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć w brytfannie. Piec w 170 stopniach C przez 40 minut.
Upieczoną roladę kroić na mniejsze porcje i podawać z ryżem oraz sałatką z warzywami.