Świąteczny śledzik z jabłkiem
Liczba osób: 6
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 25 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 250 g filetów śledziowych w oleju lub occie
- 2 jabłka
- ½ cebuli
- posiekany świeży koperek
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
- 1 jabłko do dekoracji
Idealna na świąteczny stół – sałatka ze śledzikiem i jabłkiem!
Sposób przygotowania:
Śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w mniejsze kawałki. Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę, z kolei cebulę w cienkie piórka (jeśli śledzie są z cebulką, to zamiennie można ją wykorzystać). Koperek posiekać. Wymieszać śledzie z majonezem, chrzanem, cebulą, jabłkami i koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Śledzie odłożyć do lodówki i podawać po 2-3 godzinach (sałatka najlepiej smakuje kilka godzin po jej przygotowaniu).
Sałatkę wyłożyć na salaterkę i ozdobić cząstkami jabłka oraz natką pietruszki.