Sałatka z orzechami
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 20 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- mix ulubionych sałat
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- 100 g sera feta
- 50 g orzechów włoskich
- garść czarnych oliwek
- 1 cebula czerwona
- ½ marchewki
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- Dressing:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Aromatyczna sałatka z orzechami, żurawiną i oliwkami – prosta, szybka i smaczna!
Sposób przygotowania:
Przygotować dressing: sok z cytryny wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Ser feta pokroić w kostkę, cebulę w krążki, oliwki przekroić na połówki. Marchewkę za pomocą specjalnej obieraczki z ząbkami obierać, tworząc nitki, następnie lekko podsmażyć ją na łyżce oliwy oraz przyprawić solą i pieprzem.
Sałatę wrzucić do miski, dodać żurawinę, resztę pokrojonych składników i ostudzoną marchewkę. Całość polać dressingiem i posypać orzechami.