Polędwiczki w sosie kurkowym
Liczba osób: 3-4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: średni
Składniki
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka mąki
- 100 ml śmietany 30%
- 50 ml wytrawnego białego wina
- koperek
- sól, pieprz
Pyszne i rozpływające się w ustach polędwiczki w aromatycznym sosie kurkowym to danie, któremu nikt się nie oprze!
Sposób przygotowania:
Kurki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Polędwicę pokroić w plastry o szerokości 1,5 centymetrów. W garnku rozpuścić 2 łyżki masła klarowanego, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić. Następnie dołożyć kurki i podsmażać przez około 5 minut, pod koniec przyprawić je solą oraz pieprzem. Do kurek wlać wino i gotować przez 3 minuty, aż odparuje. Wlać śmietanę i zagotować, mieszając do powstania gładkiego sosu. Jeśli sos nie jest odpowiednio gęsty, można zagęścić go mąką. Na patelni rozgrzać resztę masła, polędwiczki doprawić solą i pieprzem, smażyć po 2-3 minuty na każdej stronie. Usmażone polędwiczki przełożyć do sosu z kurkami. Gotowe danie można posypać koperkiem i podawać z młodymi ziemniaczkami.