Cytrynowe udka z kurczaka
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 2 h
Poziom: łatwe
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 1 cytryna
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- Marynata:
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Chrupiące udka z kurczaka w cytrynowej marynacie – prosty przepis na dobry obiad!
Sposób przygotowania:
Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać ze składnikami marynaty. Udka przełożyć do miski, dodać marynatę i dokładnie wysmarować nią mięso. Następnie odłożyć je do lodówki na 2 godziny. Cytrynę umyć i pokroić w ćwiartki. Udka ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym, dodać cytrynę i gałązki tymianku. Udka piec pod folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia mięso można 2 – 3 razy polać powstałymi sokami. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez 20 minut, aż skórka na udkach się zarumieni. Udka można podawać z kaszą kuskus i świeżą sałatką.