Malinowa Panna Cotta
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 25 min.
Poziom: średni
Składniki
- 2 szklanki malin
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki żelatyny
- kilka malin do dekoracji
- listki mięty
Piękny i smaczny deser w jednym? Puszysta malinowa panna cotta zaczaruje wszystkich Twoich znajomych!
Sposób przygotowania:
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Następnie wstawić do rondelka z gorącą wodą. Mleko wymieszać ze śmietaną, dodać cukier i maliny. Delikatnie zmiksować, następnie odlać ½ szklanki malinowej masy i połączyć ją z żelatyną. Gotową żelatynę powoli wlewać do reszty masy i zmiksować.
Masę malinową przelać do foremek i wstawić do lodówki, aby stężała na około 3 godziny.
Gotową pannę cottę wykładać na talerzyki (brzegi oddzielić od foremek cienkim nożem, dno zanurzyć na kilka sekund do gorącej wody), udekorować malinami i listkami mięty.