Awokado nadziewane fetą i granatem
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 20 min.
Poziom: średni
Składniki
- 2 awokado
- 1 cytryna
- 100 g sera feta
- 1 pomidor
- ½ świeżego ogórka
- kilka listków świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka pestek owocu granatu
- sól, świeżo zmielony pieprz
Może zdrowa przekąska? Polecamy awokado faszerowane lekką sałatką z fetą, pomidorami i granatem!
Sposób przygotowania:
Awokado umyć, przekroić wzdłuż na połówki i wyjąć pestki. Łyżeczką wydrążyć miąższ, pozostawiając około 3 cm przy skórce. Awokado polać sokiem z cytryny. Fetę pokroić w kostkę. Ogórka i pomidora pokroić w cienkie plasterki. W misce wymieszać fetę, warzywa, rozdrobnione listki mięty, oliwę, kilka pestek owocu granatu. Całość przyprawić solą i pieprzem oraz delikatnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełnić wydrążone awokado. Wierzch można ozdobić dodatkowo listkami mięty.