Golonka w miodzie i musztardzie
Liczba osób: 2
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 1 h 30 min.
Poziom: średni
Składniki
- 2 golonki wieprzowe
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
Pieczona golonka w miodzie i musztardzie z zasmażaną kapustą oraz ćwiartkami – coś dla fanów klasycznych smaków!
Sposób przygotowania:
Sos sojowy połączyć z miodem, musztardą, papryką słodką i ostrą. Golonki wieprzowe dokładnie wysmarować marynatą, następnie odłożyć je na 3 godziny do lodówki. Golonkę przełożyć do rękawa foliowego i piec w temperaturze 180 stopni przez 80 minut. 10 minut przed końcem rozciąć rękaw i piec aż zarumieni się skórka.
Gotową golonkę można podawać z zasmażaną kapustą i pieczonymi ćwiartkami ziemniaków.