Tarta z czereśniami
Liczba osób: 8
Budżet: średni
Czas przygotowania: 1 h 30 min.
Poziom: średni
Składniki
- 600 g czereśni (świeżych lub mrożonych)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
- cukier puder
- garść bułki tartej
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 150 g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Niesamowicie dobra wiśniowa tarta na kruchym spodzie to idealny deser dla wszystkich wielbicieli słodkości!
Sposób przygotowania:
Mąkę połączyć z cukrem, solą i pokrojonym na kawałki masłem. Wyrobić, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie stopniowo po łyżce wlewać wodę i wyrabiać na gładkie ciasto. Ulepić kulkę i włożyć ją do lodówki na około 1 godzinę. Czereśnie wymieszać z cynamonem, gałką muszkatołową i ekstraktem waniliowym. Formę o średnicy 24 cm dokładnie posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód formy wraz z bokami. Ciasto posypać bułka tartą i wyłożyć czereśnie. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, wstawić ciasto i piec przez około 35 minut.
Gotową i przestudzoną tartę udekorować cukrem pudrem.