Grillowany kurczak
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 500 g filetów z kurczaka
- Marynata:
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 czosnek
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu białego
- sok i skórka z ½ cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- Do podania:
- rukola, pomidor, świeży ogórek, czerwona cebula
Grillowany kurczak w aromatycznych ziołach oraz świeżych warzywach to pyszna propozycja na klasyczne i smaczne danie!
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka pokroić wzdłuż i w poprzek oraz delikatnie rozbić. Oprószyć solą. Wymieszać przyprawy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny oraz oliwą z oliwek. Filety dokładnie obtoczyć w marynacie i zostać na 1 godzinę w lodówce. Zamarynowane filety kłaść na rozgrzanej patelni grillowej, zostać na 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie mięsa przez kolejne 2 minuty. Gotowe filety zdjąć z patelni.
Na talerzu rozłożyć rukolę i pokrojone warzywa, na nie ułożyć gotowe filety. Danie można podawać dodatkowo z ryżem.