Kurczak z dynią
Liczba osób: 3
Budżet: średni
Czas przygotowania: 45 min.
Poziom: średni
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- 200 ml mleka kokosowego z puszki
- 50 ml bulionu
- listki świeżej mięty
- sól, pieprz
To nasz pomysł na sycące danie z sezonowej dyni oraz kurczaka, przyprawione curry oraz kurkumą.
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Przygotować marynatę: wymieszać 3 łyżki oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, kurkumę i curry. Pokrojonego kurczaka natrzeć tak przygotowaną marynatą i odłożyć na 30 minut. W tym czasie obrać dynię, oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, wyłożyć dynię i podsmażać przez 4 minuty, cały czas mieszając. Do dyni dołożyć kurczaka z marynatą i smażyć jeszcze przez 5 minut. Następnie wlać bulion, po minucie dodać mleko kokosowe. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Gotowe danie udekorować listkami bazylii, podawać z ryżem i warzywami.