Śliwkowo-czosnkowa karkówka

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 2 h


Poziom: średni


Śliwki węgierki w wyjątkowej kompozycji z aromatyczną i soczystą karkówką – to strzał w dziesiątkę na rodzinny obiad!

Sposób przygotowania:

Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 2,5 centymetrów. Składniki marynaty wymieszać wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie natrzeć mięso, całość wstawić do lodówki na 2 godziny. 30 minut przed końcem czasu wyjąć karkówkę z lodówki i nastawić piekarnik do temperatury 180 stopni C z termoobiegiem. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, połowę pokrojonej w plastry cebuli ułożyć na spodzie naczynia, następnie wyłożyć kartkówkę, na wierzch wysypać resztę cebuli, listki laurowe oraz przekrojone na połówki śliwki. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 1,5 godziny. Karkówkę podawać z pieczonymi ziemniakami w koszulkach i powstałym sosem.