Pasztet z cukinii
Liczba osób: 7-8
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 2 h
Poziom: łatwe
Składniki
- 3 szklanki startej i odciśniętej cukinii
- 200 g sera żółtego
- 3 cebule
- 3 jajka
- 1 i ½ bułki tartej
- ½ szklanki oleju
- przyprawa Vegeta
- natka pietruszki
- papryka ostra
- papryka słodka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Wegetariański i aromatyczny pasztet z cukinii to pyszna oraz sycąca przekąska na każdą porę dnia!
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Odłożyć do miseczki na pół godziny. Do osobnej miski zetrzeć cebulę na małych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać dobrze odciśniętą cukinię, żółtka, cebulę, bułkę tartą, starty na wiórki ser żółty oraz olej. Przyprawić solą, pieprzem, vegetą, posiekaną natką pietruszki, papryką ostrą, słodką według smaku. Całość wymieszać i dobrze wyrobić do połączenia wszystkich składników. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Foremki (keksówki) wysmarować masłem, następnie wyłożyć masą cukiniową, uklepać i wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika i piec przez około godzinę i 15 minut, aż wierzch się zarumieni, a masa zacznie odchodzić od boków foremki.
Przed pokrojeniem, ostudzić. Pasztet z cukinii można podawać z pieczywem, wcześniej posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Przepis na przepyszny pasztet z cukinii wysłała do nas Pani Basia. Dziękujemy!