Pancakes z jabłkami i cynamonem
Liczba osób: 14-16
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 20 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ cukru waniliowego
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jabłko
- 5 łyżeczek cynamonu
- olej kokosowy
- orzechy
- mus jabłkowo-cynamonowy lub syrop klonowy
Jeśli szukasz pomysłu na idealne śniadanie, polecamy przepis na pancakes z cynamonowym aromatem, jabłkami oraz orzechami!
Sposób przygotowania:
Jogurt zmiksować z jajkami, roztopionym masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do osobnej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, sodę i dobrze wymieszać. Gotowe przesypać do miski z jogurtem i delikatnie zmiksować do powstania gładkiej masy. Na patelni naleśnikowej rozgrzać odrobinę oleju kokosowego, nakładać po łyżce ciasta, zachowując odstępy. Smażyć po 2 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, oprószyć je cynamonem. Gotowe placki posypać kawałkami jabłka, posiekanymi orzechami oraz polać musem jabłkowo-cynamonowym lub syropem klonowym.