Krem czosnkowy z grzankami
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 35 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 10 ząbków czosnków
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1 mała śmietana 18%
- ½ łyżeczki oregano
- 1 mały serek topiony śmietankowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 liść laurowy
- 1 l bulionu
- pieprz, sól
Zupa czosnkowa – kremowa i aromatyczna, charakterystyczna dla kuchni czeskiej oraz idealna na pyszny obiad!
Sposób przygotowania:
Czosnek i ziemniaki obrać oraz pokroić w małą kostkę. Zostawić 1 ząbek czosnku, który dodaje się na końcu, aby poprawić wyrazistość kremu. W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki, czosnek i podsmażać przez około 5 minut. Wlać bulion, dodać liść laurowy, oregano, przyprawić sola i pieprzem. Zupę gotować przez około 15 minut. Następnie do zupy wlać śmietankę (jeśli zupa jest gorąca, śmietankę można wymieszać wcześniej z kilkoma łyżkami zupy i dopiero wówczas powoli ją wlewać, cały czas mieszając) oraz dodać serek topiony. Zupę gotować jeszcze przez około 4 minut na małym ogniu. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek – dla fanów bardziej wyrazistego smaku.
Zupę przelać na talerze, można ją podawać z grzankami.