Indyk z zielonym pesto
Liczba osób: 3-4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 1 h
Poziom: łatwy
Składniki
- 1 mały filet z indyka
- 100 g zielonego pesto
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- listki świeżej bazylii
Pyszny filet z indyka otoczony zielonym, bazyliowym pesto to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filet z indyka pokroić na kilka małych steków i delikatnie je rozbić. Gotowe mięso natrzeć z obu stron solą, pieprzem i grubo posmarować pesto. Całość odłożyć do lodówki na 30 minut. Indyka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokropić oliwą z oliwek i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Przygotować sos: jogurt naturalny wymieszać z resztą pesto. Upieczone steki polać sosem i posypać listkami bazylii. Danie można podawać z grillowanymi warzywami i ryżem.