Kaczka z malinową glazurą

Liczba osób: 2-3


Budżet: średni


Czas przygotowania: 1 h


Poziom: średni


Pierś z kaczki w połączeniu z malinowym sosem to danie, które stanie się hitem w Twojej kuchni!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pierś z kaczki naciąć nożem w kilku miejscach, następnie natrzeć ją solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Mięso włożyć na 20 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, położyć pierś i smażyć około 12-14 minut, następnie odwrócić i smażyć ją jeszcze przez 3 minuty. Gotowe mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 10 minut. Do wytopionego tłuszczu z kaczki dodać maliny, cukier i smażyć, aż powstanie sos. Dodać czerwone wino i doprawić solą oraz pieprzem. Wyjąć pierś na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem jej w plastry. Gotową polać sosem i udekorować świeżymi malinami. Kaczkę można podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką.