Risotto z kurczakiem, papryką i cukinią
Liczba osób: 2
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: średni
Składniki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 filet z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- ½ szklanki ryżu do risotto
- 1 cukinia
- 600 ml bulionu drobiowego
- ½ szklanki startego parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- ½ szklanki białego wina
- 1 łyżeczka kurkumy, oregano, bazylii, papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- sól, pieprz
Popularna potrwa prosto z północnych Włoch – risotto to proste i smaczne danie, idealne na szybki obiad!
Sposób przygotowania:
Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek zetrzeć na tarce. W dużym garnku na 1 łyżce oliwy z oliwek wyłożyć pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawić go solą, pieprzem i obsmażać przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Do pozostałego tłuszczu dodać łyżkę masła i zeszklić cebulę. Do garnka wsypać ryż, obsmażać go do momentu, aż ziarenka będą szkliste. Następnie dodać czosnek, kurkumę, oregano, bazylię i paprykę słodką oraz ostrą. Całość podsmażać przez minutę, wlać białe wino i gotować, aż odparuje. Dodać paprykę i cukinię, chwilę podsmażyć. Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować przez około 7 minut, następnie dodać kolejną porcję bulionu oraz gotować, aż ryż będzie miękki. Do gotowego ryżu dodać posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan i 2 łyżki masła. Całość delikatnie wymieszać.
Risotto wyłożyć na talerze, udekorować natką pietruszki i posypać startym parmezanem.