Szynka na Wielkanoc

Liczba osób: 7-8


Budżet: średni


Czas przygotowania: 2 dni


Poziom: średni


W Wielkanoc nie ma nic lepszego niż tradycyjna szynka na rodzinnym stole!

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotować wodę z solą, przyprawami i musztardą. Równocześnie zwinąć szynkę i mocno obwinąć ją sznurkiem lub wcisnąć do gotowej siatki. Do gorącej wody z przyprawami włożyć szynkę, tak aby cała była zanurzona. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez 7-8 minut. Następnie garnek przykryć i pozostawić szynkę na całą noc.

 

Na drugi dzień ponownie doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować szynkę około 15 minut na dużym ogniu. Pozostawić szynkę w garnku do wystygnięcia wody, następnie włożyć całość do lodówki, aż woda będzie zimna.

 

Gotową i ostudzoną szynkę pokroić w plastry.