Zapiekanka z ziemniakami i brokułami
Liczba osób: 5-6
Budżet: średni
Czas przygotowania: 45 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 5 ziemniaków
- 1 mały brokuł
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 szklanka startego sera mozzarella
- Sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
- sól, biały pieprz
Wegetariańska zapiekanka dla całej rodziny – zdrowe brokuły, pożywne ziemniaki z kremowym sosem beszamelowym. Pycha!
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w plastry. W osobnym garnku zagotować osoloną wodę i wrzuć nóżki brokuła, gotować przez minutę. Naczynie żaroodporne posmarować lekko masłem, na spodzie ułożyć połowę plastrów ziemniaków, oprószyć je solą, ułożyć pokrojoną w plastry cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, nóżki brokuła i resztę ziemniaków, również doprawić je solą. Przygotować sos beszamelowy: w małym garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać, aż postanie gładka masa. Następnie cały czas mieszając, powoli wlewać mleko. Sos mieszać, aż zgęstnieje, pod koniec doprawić go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotowy sos beszamelowy wylać na zapiekankę i posypać ją serem mozzarella.
Zapiekankę wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać przez około 15 minut, aż ser lekko się zarumieni.
Gotową zapiekankę można udekorować listami świeżej bazylii.