Łosoś pieczony w pesto bazyliowym

Liczba osób: 3-4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 45 min.


Poziom: średni


Pyszny filet z łososia w zielonym pesto, które przywędrowało do nas prosto ze słonecznych Włoch!

Sposób przygotowania:

Filety z łososia opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Łososia skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie natrzeć zielonym pesto i polać oliwą z oliwek. Filety odstawić do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Naczynie żaroodporne skropić oliwą, ułożyć filety, na wierzch położyć wiórki masła oraz koperek. Piec przez około 15-20 minut.

 

Gotowe filety z łososia podawać z ryżem i świeżą sałatką.