Łosoś pieczony w pesto bazyliowym
Liczba osób: 3-4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 45 min.
Poziom: średni
Składniki
- 4 filety z łososia
- 120 g pesto z bazylii
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- ½ cytryny
- świeżo zmielony pieprz
- kilka gałązek świeżego koperku
Pyszny filet z łososia w zielonym pesto, które przywędrowało do nas prosto ze słonecznych Włoch!
Sposób przygotowania:
Filety z łososia opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Łososia skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie natrzeć zielonym pesto i polać oliwą z oliwek. Filety odstawić do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Naczynie żaroodporne skropić oliwą, ułożyć filety, na wierzch położyć wiórki masła oraz koperek. Piec przez około 15-20 minut.
Gotowe filety z łososia podawać z ryżem i świeżą sałatką.