Łosoś z pomidorkami koktajlowymi i koperkiem

Liczba osób: 3


Budżet: średni


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: średni


Pieczony łosoś z pomidorkami koktajlowymi, koperkiem i cytryną – wykwintna uczta dla każdego miłośnika dobrego smaku!

Sposób przygotowania:

Filety z łososia opłukać i dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć je solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny oraz wysmarować oliwą z oliwy. Łososia odłożyć na 15 minut. W tym samym czasie pora pokroić w okrągłe plasterki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przyprawić solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek. Na pora ułożyć łososia, obok ułożyć umyte pomidorki koktajlowe, plastry cytryny i posiekany drobno ząbek czosnku. Na wierzch filetów położyć pokrojony koperek i wiórka masła.

Filety z łososia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 20 minut.

 

Gotowego łososia można podawać z pieczonymi ziemniaczkami.