Łosoś z pomidorkami koktajlowymi i koperkiem
Liczba osób: 3
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: średni
Składniki
- 600 g świeżego łososia
- 1 mały por
- duża kiść pomidorków koktajlowych
- cytryna
- ½ pęczka zielonego koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
Pieczony łosoś z pomidorkami koktajlowymi, koperkiem i cytryną – wykwintna uczta dla każdego miłośnika dobrego smaku!
Sposób przygotowania:
Filety z łososia opłukać i dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć je solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny oraz wysmarować oliwą z oliwy. Łososia odłożyć na 15 minut. W tym samym czasie pora pokroić w okrągłe plasterki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przyprawić solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek. Na pora ułożyć łososia, obok ułożyć umyte pomidorki koktajlowe, plastry cytryny i posiekany drobno ząbek czosnku. Na wierzch filetów położyć pokrojony koperek i wiórka masła.
Filety z łososia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 20 minut.
Gotowego łososia można podawać z pieczonymi ziemniaczkami.