Tosty z awokado i jajkiem
Liczba osób: 2
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 15 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 awokado
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- chleb żytni razowy
- sól, pieprz
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, zacznij je zdrowo! Polecamy fit tosty z awokado i jajkiem!
Sposób przygotowania:
Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Następnie doprawić go solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miąższ zmiażdżyć widelcem na gładką masę. Na patelni rozpuścić masło, wbić jajka i smażyć je, aż białka będą ścięte przez około 3-4 minuty. Za pomocą kuchennej szpatułki jajka przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zarumienić z obu stron kromki chleba. Gotowy chleb posmarować pastą z awokado, na wierzch wyłożyć po sadzonym jajku, całość posypać posiekaną natką pietruszki i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.