Pieczona ciecierzyca
Liczba osób: 4-5
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy (w przypadku suchej, należy ją wcześniej namoczyć i ugotować)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta kurkumy
- szczypta chili
- natka pietruszki
Chrupiąca i zdrowa przekąska? Polecamy pieczoną ciecierzycę w otoczeniu oliwy z oliwek i ulubionych ziół!
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę opłukać i dokładnie wysuszyć na papierowym ręczniku. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C z funkcją termoobiegu. Ciecierzycę równo wysypać na blachę włożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawami. Ciecierzycę wyjąć z piekarnika i wymieszać z przygotowanymi przyprawami. Blachę z cieciorką jeszcze raz wstawić do piekarnika i ponownie piec przez 15 minut, aż będzie chrupiąca. Gotową przestudzić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Tak przygotowana ciecierzyca to idealna fit przekąska – zdrowa i smaczna! Przyprawy można dodawać według smaku.