Bakłażany z jogurtem i granatem

Liczba osób: 2


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: łatwy


Prosta i szybka przekąska, a do tego smaczna oraz lekka? Bakłażan z jogurtowym sosem i owocem granatu!

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż na pół. Bakłażany posmarować oliwą z oliwek i przyprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowane bakłażany piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut, aż będą miękkie i zarumienione. W tym samym czasie przygotować sos: jogurt wymieszać z tahini, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z granatu wydobyć pestki. Gotowe bakłażany polać sosem jogurtowym i posypać owocami granatu. Całość oprószyć szczyptą soli i skropić oliwą z oliwek.