Bakłażany z jogurtem i granatem
Liczba osób: 2
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwy
Składniki
- 2 bakłażany
- oliwa z oliwek
- 1 mały granat
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- Sos jogurtowy:
- 200 ml jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka tahini
- sól, pieprz
Prosta i szybka przekąska, a do tego smaczna oraz lekka? Bakłażan z jogurtowym sosem i owocem granatu!
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż na pół. Bakłażany posmarować oliwą z oliwek i przyprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowane bakłażany piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut, aż będą miękkie i zarumienione. W tym samym czasie przygotować sos: jogurt wymieszać z tahini, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z granatu wydobyć pestki. Gotowe bakłażany polać sosem jogurtowym i posypać owocami granatu. Całość oprószyć szczyptą soli i skropić oliwą z oliwek.