Muffiny z borówkami i czekoladą

Liczba osób: 11-12


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 30 min.


Poziom: łatwe


Słodkie muffiny na każdą okazję – z borówkami lub czekoladą. Dla prawdziwych łasuchów!

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukier waniliowy i cukier puder utrzeć z jajkiem, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i letnie mleko. Całość zmiksować. Następnie powoli wlewać olej, cały czas miksując ciasto na niskich obrotach. Przygotować papilotki, na wierzch wyłożyć łyżeczkę ciasta, następnie położyć mały kawałek czekolady i przykryć ją ciastem – tak aby zapełnić większą połowę papilotki.

W przypadku muffinek z jagodami – przed nakładaniem ciasta do papilotek, borówki delikatnie połączyć z masą. Gotową nakładać po równo do papilotek.

Muffiny włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut do suchego patyczka.

Przygotować polewę: rozpuścić czekoladę, dodać mleko i jogurt, całość wymieszać na gładką masę. Gotowe muffiny ozdobić polewą i borówkami lub innymi ulubionymi owocami.

 

Autorka przepisu: Pani Krystyna. Dziękujemy za przesłanie przepisu!