Cukinia faszerowana kurczakiem

Liczba osób: 3-4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 1 h


Poziom: łatwe


Szukasz pomysłu na zdrową i pyszną przekąskę? Polecamy cukinię faszerowaną kurczakiem i warzywami!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z nich środki. Kurczaka, paprykę, cebulę i marchewkę pokroić drobno w kostkę. Kurczaka podsmażyć na oliwie z cebulą. Następnie dodać pokrojoną paprykę, marchewkę, pomidory, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość podlać odrobiną wody i dusić przez 10 minut. Wydrążone cukinie ułożyć na blasze, oprószyć je solą i wypełnić  farszem. Wierzch posypać startym serem żółtym. Całość przykryć folią aluminiową i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez 5 minut, aż ser się zarumieni. Cukinie można podawać z frytkami i sosem pomidorowym.