Szarpana wieprzowina

Liczba osób: 4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 8h + 8 ha marynowania


Poziom: łatwe


Pulled pork – czyli szarpana wieprzowina to danie idealne na obiad, ale też tak przygotowane mięso idealnie sprawdzi się do kanapek, pity czy też burgerów. Jest smacznie!

Sposób przygotowania:

Przyprawy z zalewy wymieszać. W wodzie rozpuścić sól i cukier, dodać przyprawy. Mięso umieścić w garnku, zalać solanką, aby zakryć mięso. Odstawić na całą noc (około 8 godzin). Mięso wyjąć z zalewy i natrzeć pozostałymi przyprawami wraz z posiekanym czosnkiem. Łopatkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, piekarnik nagrzać do 100 stopni C i piec przez około 7 godzin pod przykryciem. Zwiększyć temperaturę do 120 stopni C, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 1 godzinę. Widelcem delikatnie rozrywać mięso na włókna. Wieprzowinę można podawać na wiele sposobów: jako dodatek do frytek, ziemniaczków, do burgerów, pity lub bagietek. Najlepiej smakuje z sosem BBQ.

Łopatkę wieprzową można zastąpić także Karkówką! Jeśli chcesz szybciej upiec mięso – piekarnik ustaw na 150 stopni C i piec przez około 4 godziny, następnie zdejmij przykrywkę i piec jeszcze 30 minut.