Świąteczny śledzik z jabłkiem

Liczba osób: 6


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 25 min.


Poziom: łatwe


Idealna na świąteczny stół – salatka ze śledzikiem i jabłkiem!

Sposób przygotowania:

Śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w mniejsze kawałki. Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę, z kolei cebulę w cienkie piórka (jeśli śledzie są z cebulką, to zamiennie można ją wykorzystać). Koperek posiekać. Wymieszać śledzie z majonezem, chrzanem, cebulą, jabłkami i koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Śledzie odłożyć do lodówki i podawać po 2-3 godzinach (sałatka najlepiej smakuje kilka godzin po jej przygotowaniu).

 

Sałatkę wyłożyć na salaterkę i ozdobić cząstkami jabłka oraz natką pietruszki.