Sezamowy kurczak z fasolką

Liczba osób: 2


Budżet: średni


Czas przygotowania: 45 min.


Poziom: łatwe


Kurczak w nietypowym wydaniu – w sezamowej panierce, z fasolką szparagową i porem. Idealny pomysł na obiad!

Sposób przygotowania:

Filet pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem ziołowym. Sezam wsypać do miseczki i dokładnie obtoczyć w nim mięso. Kawałki kurczaka ułożyć na ruszcie w piekarniku i smażyć w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.

 

Odciąć końce fasolki, gotowe strączki przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Posolić  i gotować, aż fasolka będzie miękka. Następnie ją odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i lekko podsmażyć fasolkę.

 

Por pokroić na plasterki i smażyć przez około 5 minut na rozpuszczonym maśle.

 

Na talerz wyłożyć fasolkę i kawałki kurczaka. Danie posypać plasterkami pora i pokrojonym szczypiorkiem.