Risotto z kurczakiem, papryką i cukinią

Liczba osób: 2


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 30 min.


Poziom: średni


Popularna potrwa prosto z północnych Włoch – risotto to proste i smaczne danie, idealne na szybki obiad!

Sposób przygotowania:

 

Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek zetrzeć na tarce. W dużym garnku na 1 łyżce oliwy z oliwek wyłożyć pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawić go solą, pieprzem i obsmażać przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Do pozostałego tłuszczu dodać łyżkę masła i zeszklić cebulę. Do garnka wsypać ryż, obsmażać go do momentu, aż ziarenka będą szkliste. Następnie dodać czosnek, kurkumę, oregano, bazylię i paprykę słodką oraz ostrą. Całość podsmażać przez minutę, wlać białe wino i gotować, aż odparuje. Dodać paprykę i cukinię, chwilę podsmażyć. Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować przez około 7 minut, następnie dodać kolejną porcję bulionu oraz gotować, aż ryż będzie miękki. Do gotowego ryżu dodać posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan i 2 łyżki masła. Całość delikatnie wymieszać.

 

Risotto wyłożyć na talerze, udekorować natką pietruszki i posypać startym parmezanem.