Pomidory faszerowane boczkiem i kaszą kuskus

Liczba osób: 6


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 45 min.


Poziom: łatwe


Szukasz pomysłu na oryginalną przekąskę? Polecamy faszerowane pomidory z kaszą kuskus, boczkiem i serem!

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Boczek pokroić w paseczki i dodać do cebuli, całość podsmażać przez około 5 minut. Kaszę kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudzić. Cukinię pokroić w kostkę i grillować na patelni. Pieczarki pokroić w plastry, odgotować, następnie podsmażyć na maśle. W misce wymieszać kuskus, cukinię, pieczarki, pokrojone drobno suszone pomidory oraz przyprawy. Całość wymieszać.

 

Z pomidorów ściąć czubki i wydrążyć ze środka miąższ. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Pomidory napełnić farszem, na wierzch wyłożyć podsmażone plasterki boczku z cebulą. Pomidory skropić oliwą z oliwek, posypać startym serem mozzarella i przykryć wcześniej ściętymi czubkami.

 

Pomidory  wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20 minut.

 

Gotowe pomidory można podawać z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.