Polędwiczka a’la Wellington

Liczba osób: 4


Budżet: średnie


Czas przygotowania: 50 min.


Poziom: średni


Efektowne danie na specjalne okazje? Polecamy Polędwiczkę a’la Wellington!

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę przyprawić solą, pieprzem, oprószyć oregano i wysmarować oliwą. Na rozgrzanej patelni podsmażyć polędwiczkę – z każdej strony po 2 minuty. Odłożyć i posmarować musztardą.

Farsz: grzyby obgotować, osuszyć i razem z cebulą posiekać w kosteczkę. Rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać przyprawy i grzyby. Smażyć przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem.

Na dużym kawałku folii spożywczej wyłożyć plastry szynki – aby nachodziły na siebie. Na szynkę wyłożyć farsz, a na grzyby położyć polędwiczkę i szczelnie zawinąć za pomocą folii. Następnie polędwiczkę rozwinąć z folii, ułożyć na środku rozłożonego ciasta francuskiego i w miarę ciasto zawinąć, po bokach zlepić końce. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Roladę posmarować żółtkiem i posypać oregano. Piec przez 25 minut w 200 stopniach C. Roladę można podawać z sosem grzybowym.