Pierogi z kapustą i grzybami

Liczba osób: 8


Budżet: średni


Czas przygotowania: 120 min.


Poziom: średni


Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami – szybko znikną ze świątecznego stołu!

Sposób przygotowania:

Ciasto: mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, zrobić wgłębienie i wlać roztopione masło i ciepłą wodę. Połączyć składniki (np. za pomocą noża), następnie dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wygniatać przez około 10 minut i odstawić na około 30 minut.

 

Farsz: suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut, następnie gotować je przez 10 minut. Gotowe grzyby odcedzić i drobno pokroić. W przypadku świeżych grzybów oczyścić je, opłukać i osuszyć. Mrożone rozmrozić i osuszyć. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i gotować przez 20 minut. Następnie je posiekać. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i smażyć przez 5 minut. Kapustę odcedzić i posiekać nożem. Dodać ją do grzybów i smażyć na małym ogniu, co chwilę mieszając. Na koniec farsz przyprawić solą, pieprzem, wybrać liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Farsz ostudzić.

 

Ciasto wyjąć z lodówki i na oprószonej mąką stolnicy – rozwałkować na cienki placek. Szklanką (dowolnej wielkości) wycinać kółka, porozciągać je delikatnie na placach i na środek każdego nakładać po łyżeczce farszu. Ciasto składać na pół i lepić pierogi. W garnku zagotować osoloną wodę, jak będzie wrzała, to wkładać pierwszą partię pierogów. Pierogi gotować około 2 minuty – licząc czas po wypłynięciu ich na powierzchnię wody.

 

Gotowe pierogi można podawać z podsmażoną cebulką i roztopionym masłem.

 

Z ciasta wyjdzie około 40 sztuk pierogów.