Pieczony bakłażan z pomidorami

Liczba osób: 6


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 30 min.


Poziom: łatwe


Idealna przekąska imprezowa, czyli pieczone bakłażany w pomidorowym, aromatycznym sosie – szybko znikną ze stołu!

Sposób przygotowania:

Przygotować sos pomidorowy: w garnku na oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, czosnek, dodać pokrojonego pomidora i pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem oregano i zagotować. Gotowy sos zblendować.

 

Bakłażany pokroić w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry natrzeć startym czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić oliwą. Bakłażany piec w 190 stopniach C przez 15 minut. Następnie każdy plaster posmarować gorącym sosem pomidorowym i posypać startym serem. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Posypać pokrojoną papryczką chili i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Gotowe plasterki dekorować posiekanymi listkami bazylii.