Pieczone gruszki z cynamonem

Liczba osób: 2


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 30 min.


Poziom: łatwe


Słodkie i soczyste gruszki z cynamonem, imbirem i miodem – pycha uczta dla fanów słodkości!

Sposób przygotowania:

Gruszki umyć, pokroić na połówki i usunąć gniazda z ziaren. Gruszki przekroić jeszcze na cieńsze paski. Następnie skropić je sokiem z cytryny, dzięki czemu nie zmienią koloru. Naczynie żaroodporne posmarować olejem kokosowym, ułożyć gruszki, wierzch owoców również lekko posmarować olejem kokosowym, polać miodem, następnie posypać cynamonem i imbirem. Cytrynę pokroić na cienkie plasterki, kilka z nich ułożyć obok gruszek, pomiędzy owoce powsadzać laski cynamonu.

Gruszki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut. Gotowe gruszki można podawać z orzechami włoskimi, migdałami i lodami.