Grillowany kurczak

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 30 min.


Poziom: łatwe


Grillowany kurczak w aromatycznych ziołach oraz świeżych warzywach to pyszna propozycja na klasyczne i smaczne danie!

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka pokroić wzdłuż i w poprzek oraz delikatnie rozbić. Oprószyć solą. Wymieszać przyprawy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny oraz oliwą z oliwek. Filety dokładnie obtoczyć w marynacie i zostać na 1 godzinę w lodówce. Zamarynowane filety kłaść na rozgrzanej patelni grillowej, zostać na 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie mięsa przez kolejne 2 minuty. Gotowe filety zdjąć z patelni.

Na talerzu rozłożyć rukolę i pokrojone warzywa, na nie ułożyć gotowe filety. Danie można podawać dodatkowo z ryżem.