Cukiniowe łódeczki

Liczba osób: 3


Budżet: średni


Czas przygotowania: 60 min.


Poziom: łatwe


Cukiniowy zawrót głowy! A sezon na cukinię w pełni – dlatego polecamy smaczne łódeczki z pysznym farszem!

Sposób przygotowania:

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ i go odłożyć. Łódeczki posmarować z obu stron oliwą, posypać je solą, pieprzem i oregano. Cukinie ułożyć na blasze i podpiekać przez 20 minut w 180 stopniach C. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać kawałki twardszego miąższu bez pestek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażać przez 5 minut. Wyłożyć mięso, przyprawić je solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, kurkumą oraz 1 łyżeczką oregano. Smażyć przez 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i drobno pokrojonego pomidora. Upieczone cukinie nadziewać farszem i posypać parmezanem, umieścić w piekarniku i piec jeszcze przez 10 minut. Wysunąć blaszkę i na cukinie ułożyć po 2 plasterki sera mozzarella. Zapiekać przez 3-5 minut. Gotowe cukinie posypać szczypiorkiem i podawać z sosem pomidorowym.