Bolognese z cukinią

Liczba osób: 4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 120 min.


Poziom: łatwe


Inne, oryginalne i smaczne bolognese? Tak i to w wydaniu z makaronem z cukinii!

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w kostkę i zarumienić na patelni. Przesunąć na bok, wyłożyć posiekaną cebulę, czosnek i zeszklić. Następnie dodać startą marchewkę i podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka. Na rozgrzanej oliwie smażyć mięso mielone. Gotowe dodać do garnka. Wlać wino i gotować przez 5 minut. Wlać bulion, koncentrat, obrane i pokrojone pomidory. Wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Pod koniec dołożyć kukurydzę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Z umytych cukinii odciąć końcówki i za pomocą specjalnej maszynki lub spiralki do warzy i owoców – przygotować makaron. Wrzucić go na gorącą patelnię z odrobiną wody i chwilę podgrzać. Na talerz wykładać makaron z cukinii, polać go sosem z mięsem i posypać parmezanem.