Zupa krem borowikowa

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 60 min.


Poziom: łatwe


Kremowa, mocno aromatyczna zupa z borowikami – świetnie sprawdzi się jako wigilijne danie!

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia, następnie je zagotować. Zostawić wywar z grzybów. Borowiki mrożone rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym. W przypadku świeżych grzybów oczyścić je, opłukać i osuszyć. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek i obrane ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z masłem. Dodać pokrojone borowiki  – mrożone lub świeże oraz suszone. Całość podlać białym winem. Dolać wywar grzybowy, bulion warzywny i gotować przez około 20 minut. Zupę zblendować na gładki krem. W osobnym garnuszku chochelkę zupy wymieszać ze śmietanką, następnie powoli wlewać śmietankę i wymieszać. Gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Zupę borowikową wyłożyć na talerze i dekorować posiekaną natką pietruszki.