Zupa krem borowikowa
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 300 g borowików świeżych lub mrożonych
- 60 g suszonych borowików
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Kremowa, mocno aromatyczna zupa z borowikami – świetnie sprawdzi się jako wigilijne danie!
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia, następnie je zagotować. Zostawić wywar z grzybów. Borowiki mrożone rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym. W przypadku świeżych grzybów oczyścić je, opłukać i osuszyć. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek i obrane ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z masłem. Dodać pokrojone borowiki – mrożone lub świeże oraz suszone. Całość podlać białym winem. Dolać wywar grzybowy, bulion warzywny i gotować przez około 20 minut. Zupę zblendować na gładki krem. W osobnym garnuszku chochelkę zupy wymieszać ze śmietanką, następnie powoli wlewać śmietankę i wymieszać. Gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę borowikową wyłożyć na talerze i dekorować posiekaną natką pietruszki.