Tarta z boczkiem
Liczba osób: 6
Budżet: średni
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom: średni
Składniki
- 150g boczku wędzonego
- 300g kurek
- 1 por
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- Ciasto:
- 100g masła
- 200g mąki
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- Masa jajeczna:
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 200ml śmietany 18%
- 50g sera gorgonzola
- 100g sera mozzarella
- sól, pieprz
Idealne danie na jesień, czyli pyszna tarta z boczkiem i kurkami — sprawdź, jak łatwo ją zrobić!
Sposób przygotowanie:
Zagnieść ciasto i przełożyć do lodówki na 30 minut. Na oleju podsmażyć pokrojonego pora, ząbek czosnku i boczek. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć pokrojone kurki, przyprawić solą. Masa jajeczna: jajka roztrzepać ze śmietaną i przyprawami. Wymieszać ze startymi serami. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na tartę o średnicy 27 cm, ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 190 stopni C przez 15 minut, aż lekko się zarumieni. Następnie na ciasto wyłożyć boczek z kurkami. Całość zalać masą jajeczną i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut, do ścięcia się masy. Tarta najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.